Nieuws


Hondenbeten - maandag 4 september 2023

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft voor het eerst bijgehouden hoeveel bijtincidenten door honden zij het afgelopen anderhalf jaar hebben behandeld. Dat waren er ongeveer 100, waarvan een heel groot percentage kleine kinderen en baby's waren. De meeste bijtincidenten waren veroorzaak door hoog-risico honden. Dit zijn slechts de bijtincidenten die zo ernstig zijn dat een plastisch chirurg de verwondingen moest behandelen. Uiteraard is het totale aantal bijtincidenten door honden in Nederland vele malen groter. Geschat wordt dat er in totaal zo'n 150.000 bijtincidenten per jaar zijn. 
Wie is aansprakelijk als een hond iemand heeft gebeten? Dat is de eigenaar/bezitter van de hond, ook al kon deze niets doen om het ongeluk te voorkomen. Omdat op de eigenaar/bezitter van het dier een risico aansprakelijkheid rust, hoeft er geen schuld te worden bewezen. Het gaat in deze situaties juist om het onberekenbare karakter van het dier en de eigen energie die het dier heeft. 
Deze risico aansprakelijkheid geldt voor alle dieren waarvan iemand eigenaar/bezitter is. Er gebeuren ook veel ongevallen met paarden of dieren van een kinderboerderij. Uit de jurisprudentie blijkt dat bij het paardrijden wel rekening wordt gehouden met het feit dat de ruiter bewust een risico aanvaardt door een paard te berijden. Hier wordt dan ook vaak een deel eigen risico toegekend aan het slachtoffer. Een en ander is erg afhankelijk van de feitelijke toedracht van het ongeval, de ervaring van de ruiter, etc.


Terug naar de vorige pagina >