Nieuws


Verhalen doorbetaald loon - woensdag 15 maart 2017

Stel dat één van uw werknemers tijdens een fietstochtje met zijn echtgenote in het weekend wordt aangereden door een automobilist. De automobilist zag bij het afslaan de fietsers op het fietspad over het hoofd en heeft uw werknemer geschept. Uw werknemer loopt een nare beenbreuk op, een breuk van zijn schouderblad en een hersenschudding. Het totale herstel kost hem driekwart jaar. Na een maand of vijf kan hij weer langzaam aan beginnen met werken.

De automobilist is aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval en uw werknemer kan zijn schade op de automobilist c.q. zijn WAM-verzekeraar verhalen. Echter, u heeft ook schade! Als werkgever bent u verplicht om gedurende twee jaar het loon voor minimaal 70% door te betalen bij ziekte. In CAO’s is vaak zelfs 100% doorbetaling afgesproken. De doorbetaling kan zwaar drukken op de continuïteit van het bedrijf. De ziekte medewerker moet vervangen worden en ook nog doorbetaald worden. Het kan zijn dat u een ziekengeldverzekering heeft afgesloten voor uw werknemers. Maar daar zit meestal een eigen risico periode op, waarin u de kosten voor eigen rekening moet nemen.

Wanneer uw werknemer arbeidsongeschikt is geraakt door toedoen van een derde, dan geeft de wet (art. 6:107a BW) u de mogelijkheid om het netto doorbetaalde loon te verhalen op deze aansprakelijke derde. In het hierboven beschreven voorbeeld is dat dus de automobilist c.q. zijn WAM-verzekeraar.

Wat kunt u verhalen?

  • Het doorbetaalde nettoloon: hieronder valt in principe ook het vakantiegeld, vaste overwerkvergoedingen en toeslagen in verband met ploegendienst.
  • Re-integratiekosten: dit zijn kosten die u als werkgever maakt ter bevordering van de terugkeer van de zieke werknemer naar het werk. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van revalidatie, re-integratie, aanpassingen op het werk, her- of bijscholing etc.
  • Administratiekosten: dit zijn kosten die u maakt en die samenhangen met de re-integratie van de zieke werknemer. Zoals bijvoorbeeld de kosten voor het bijhouden van de documentatie over de werknemer, gesprekken met de werknemer of de tijd die u steekt in het schrijven van een plan van aanpak of een re-integratieverslag.

Wat kunt u niet verhalen?

  • Premie en belasting: de door u betaalde en ingehouden premie en de ingehouden belasting komen volgens de wet niet voor vergoeding in aanmerking.
  • Doorbetaald loon vergoed door ziekengeldverzekeraar: wat al vergoed is aan u door uw ziekengeldverzekeraar kunt u uiteraard niet ook nog eens verhalen op de aansprakelijke partij. Echter, zoals hiervoor ook al aangegeven kan het eigen risico wél verhaald worden.
  • Kosten van vervangend personeel: de re-integratiekosten van de arbeidsongeschikte werknemer zelf zijn wel verhaalbaar, maar de kosten ter vervanging van de arbeidsongeschikte werknemer zijn dat niet.
  • Gederfde omzet en/of winst: ook voor het verhaal van deze schade biedt de wet geen mogelijkheid.


Terug naar de vorige pagina >