Nieuws


Forse stijging aantal meldingen van ziekenhuis-calamiteiten - vrijdag 18 november 2016

Op 16 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor het eerste een overzicht openbaar gemaakt van het aantal meldingen die zij heeft gekregen in 2015 en de eerste helft van 2016. Dit zijn de meldingen over medisch specialistische zorg in o.a. ziekenhuizen, particuliere klinieken, abortusklinieken en revalidatiezorg.

Zorgaanbieders zijn verplicht ernstige incidenten bij de inspectie te melden. Uit de cijfers van het IGZ blijkt dat het aantal meldingen door zorgaanbieders steeds groter wordt. In 2015 waren dat er 958 en in de eerste helft van 2016 waren dat er 752. De IGZ voorspelt dat er over heel 2016 maar liefst 1504 meldingen zullen zijn.

De IGZ stelt echter dat het fors toegenomen aantal meldingen niet betekent dat de zorg minder veilig wordt. Volgens de IGZ stijgt het aantal meldingen doordat de ziekenhuizen calamiteiten beter leren kennen. Doordat er meer wordt gemeld, onderzoeken de ziekenhuizen meer en wordt de kans kleiner dat een dergelijke calamiteit nog eens voorkomt. Deze conclusie valt echter niet zonder meer te trekken uit de gepubliceerde cijfers en hoe de IGZ tot dit oordeel komt is niet duidelijk. Evenzeer zou namelijk gesteld kunnen worden dat het toegenomen aantal meldingen betekent dat er ook daadwerkelijk meer calamiteiten zijn en de zorg dus onveiliger wordt. Wat in dit kader opvalt is dat het aantal zaken dat de IGZ zelf bij het medisch tuchtcollege aanbrengt ook fors is gestegen: van in totaal 24 over heel 2015 naar 19 over alleen maar de eerste helft van 2016. Als die trend zich doorzet, dan zou de IGZ over heel 2016 in totaal 38 zaken aanbrengen bij het medisch tuchtcollege, hetgeen een stijging van bijna 60% is.  

Het is goed dat er meer openheid komt over de aard en omvang van calamiteiten in de medisch specialistische zorg, maar de cijfers zoals nu gepubliceerd geven nog onvoldoende duidelijkheid om een conclusie te trekken zoals de IGZ doet.   


Terug naar de vorige pagina >