Nieuws


Verkeersveiligheid in Nederland neemt af - zondag 6 november 2016

Het Verbond van Verzekeraars laat in haar persbericht weten dat de verkeersveiligheid afneemt. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat het totaal aantal verkeersclaims is toegenomen met 6,5% tot 841.000. Ook het aantal verkeersdoden is vorig jaar gestegen van 570 naar 621. Overigens zijn er grote regionale verschillen: uit Groningen en Drenthe kwamen de minste claims en uit Noord-Brabant en Limburg de meeste. Ook blijkt uit de cijfers dat de jonge (tot 27 jaar) en oudere (vanaf 76 jaar) bestuurders de grootste risicogroep vormen, en dat zondag de veiligste dag is om je in het verkeer te begeven.

Op grond van deze cijfers pleit het Verbond van Verzekeraars voor een ‘Deltaplan verkeersveiligheid’, waarvoor meer financiële middelen moeten worden vrijgemaakt. Het Verbond pleit ervoor om de infrastructuur op ‘hot spots’ aan te passen en meer prioriteit te geven aan de handhaving van huftergedrag in het verkeer. Zij vermoedt dat afleiding (bijv. gebruik van smartphones) één van de belangrijkste oorzaken is van de stijging van het aantal ongelukken.

De Volkskrant publiceerde op 5 november 2016 een overzicht van de ontwikkeling van verkeersongevallen op de lange termijn. Vergeleken werden de cijfers uit 1996 en 2015. Hieruit blijkt onder andere dat het aantal dodelijke verkeersongevallen met ongeveer 50% is gedaald (van 1.251 naar 621), maar dat het aantal ziekenhuiscontacten als gevolg van verkeersongevallen de afgelopen 20 jaar gelijk is gebleven met ongeveer 12.000 per jaar.

 Afbeelding invoegen


Terug naar de vorige pagina >